SPRAWDŹ SIĘ

Grupa: Hobby / Kuchnia

Kakao
fiore93 20.02.10, 11:09:36
fiore93
Kakao

Z nasion owoców kakaowca od stuleci produkuje się proszek, który stosowany jest jako składnik wielu rozmaitych wyrobów cukierniczych takich, jak: czekolada, napoje, polewy, cukierki oraz ciasta. Proszek ten to oczywiście kakao, które występuje w trzech odmianach.

Pierwszą z nich jest criollo pochodzące z Ameryki Środkowej oraz Karaibów. To odmiana najpełniejsza w smaku, ale też najrzadsza, delikatna i trudna w uprawie, a przez to najcenniejsza. Kolejnym gatunkiem jest najpopularniejsze forastero, charakteryzujące się mocno czekoladowym, lecz krótkotrwałym smakiem. Trzecia odmiana czyli tinitario, uprawiana przede wszystkim na Trynidadzie, jest skrzyżowaniem dwóch powyższych rodzajów.

Historia kakao sięga czasów, w których żyli Majowie oraz Aztekowie. Pili oni wtedy oszałamiający napój kawowy podczas różnych obrzędów oraz świąt religijnych. W tamtych czasach nasiona kakaowca służyły także jako środek płatniczy. Do Europy ziarno kakaowca sprowadził Krzysztof Kolumb. Napój kakaowy przygotowywany według azteckiego przepisu, zyskał najpierw ogromne uznanie na dworze hiszpańskim. Obecnie istnieje na świecie tylko jedno miejsce, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jest to muzeum czekolady firmy Cadbury w Birmingham w Anglii. Prawdziwej czekolady można skosztować także w Kolonii w Niemczech w Muzeum Czekolady.

Obecnie wiadomo już, że kakao jest źródłem magnezu, który chroni przede wszystkim przed meteoropatią, rozdrażnieniem oraz stanami lękowymi. Ponadto kakao doskonale obniża ciśnienie tętnicze, poprawia funkcjonowanie komórek wyściełających naczynia krwionośne oraz chroni mięsień sercowy.

Kakao znalazło zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kuchni jako dodatek do wszelkiego rodzaju słodkości (ciast, deserów, czekolady pitnej i w tabliczkach, polew, napojów). Jego produkcja jest jednak dość żmudna i długa. Zerwane owoce pozostawia się na trzy do siedmiu dni aż do ich fermentacji. Następnie owe ziarna są suszone, najczęściej na słońcu, aby ochronić je przed pleśnią. Później podlegają paleniu, klasyfikowaniu na różne rodzaje, a na koniec są mielone. Być może ten długotrwały proces sprawia, że kakao było, jest i będzie niezwykle cenioną przyprawą.

cytuj #
Madziula;) 20.02.10, 11:49:56
Madziula;)
uwielbiam kakao ale nigdy rano nie mam czasu zrobić go;/
cytuj #
lucka 20.02.10, 17:28:04
lucka
szklanka kakao z rana jak najbardziej tak! - kakao ma właściwości odżywcze,wzmacniające...
cytuj #
tryfenka 20.02.10, 17:45:39
tryfenka
Też ardzo lubię kakao, ale nie chce mi się go zrobić. A te gotowe rozpuszczalne z cukrem, to jednak nie to co prawdziwe.
cytuj #
totylkoizka 24.02.10, 13:43:08
totylkoizka
tryfenka napisał(a):
Też ardzo lubię kakao, ale nie chce mi się go zrobić. A te gotowe rozpuszczalne z cukrem, to jednak nie to co prawdziwe.

Dokładnie! Najlepsze to naturalne.
cytuj #
24.02.10, 20:13:05
~Konto usunięte
Niestety przy mojej alergii kakao odpada ;/
cytuj #
8.03.10, 18:01:05
~Konto usunięte
ewcia03bar napisał(a):
NIE PIJAM KAKAO

Ja nie mogę a chętnie bym się napiła :)
cytuj #
kowalska_edyta 8.03.10, 19:08:41
kowalska_edyta
Uwielbiam rano napić się kakao...a do tego kanapki z serkiem mniam
cytuj #
martitka1986 8.03.10, 19:23:07
martitka1986
ja jakos z rana wole kawe na mleku:)
cytuj #
monia8732 8.03.10, 19:24:17
monia8732
Ja nie przepadam
cytuj #

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Podpis:   
Podaj pierwszy znak kodu nKTqa