SPRAWDŹ SIĘ

Grupa: Hobby / Kuchnia

Kminek
fiore93 16.02.10, 15:08:27
fiore93
Kminek

Kminek zwyczajny, znany także jako karolek pospolity, kinin czy karba to dwuletnia roślina, jedna z najstarszych przypraw kuchennych, znanych już w starożytnym Egipcie. Znali ją także nasi słowiańscy przodkowie oraz Germanie.

Kminek zwyczajny występuje w stanie naturalnym w Środkowej Europie, Azji, Australii. Główki kwiatowe kminku przypominają kwiaty marchewki, zaś nasiona są długie, unerwione, brązowawego koloru. Owoce kminku obejmują swym działaniem przewód pokarmowy drogi żółciowe, wątrobę, nerki i skórę. Ma bowiem właściwości rozkurczowe, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega wzdęciom, wzmaga apetyt. Kminek jest dobrze tolerowany nawet przez dzieci i osoby w podeszłym wieku, cierpiące na wzdęcia, brak łaknienia, a także na nadmierną fermentację w jelitach.

Obecnie, kminek zwyczajny jest jednym z najpopularniejszych ziół. Przyprawę stanowią przede wszystkim dojrzałe owoce kminku o kształcie wygiętego sierpu. Owoce kminku mają charakterystyczny ostry, korzenny smak i zapach. Mielony kminek idealnie podkreśla smak potraw nie gotowanych np. sałatki, sery (żółte, białe). Całe owoce zaś znakomicie pasują do różnych wypieków – bułki, chleb, paluszki. Pamiętając o tej zasadzie kminek może stać się niezastąpioną przyprawą w kuchni.

Ponieważ składniki olejku kminkowego wzmagają proces trawienia, pasuje najlepiej do mięs - wieprzowiny, baraniny, pieczonych gęsi i kaczek. To także znakomita przyprawa do zup – zwłaszcza tych zawiesistych na zasmażce z czosnkiem i cebulą a także jarzynowych, kapuśniaku, zupy grzybowej czy ziemniaczanej z dodatkiem mięsa. To także niezbędny dodatek do barszczu czerwonego i żurku, buraczków (ćwikły z octem), do twarogu utartego z cukrem, do ziemniaków – smażonych, pieczonych czy w mundurkach. Osoby o wyraźnych preferencjach smakowych z pewnością nie zdziwi więc cukinia z kozim serem przyprawiona kminkiem. Natomiast muffiny orkiszowe z ziołami z pewnością nie obejdą się bez kminku.

Kminek stosuje się także do kapusty kiszonej, fasoli, grochu, kiełbasy, sera, potraw smażonych lub z dużą zawartością tłuszczu. Z pewnością niektórym trudno dziś sobie wyobrazić chleb, paluszki czy paszteciki bez dodatku kminku.Ze względu na swój silny aromat, nie znosi obecności w potrawach, innych aromatycznych przypraw. Może być jedynie używany z solą i pieprzem.

cytuj #
G3n1usz 18.02.10, 10:51:32
G3n1usz
Dodaję kminek do duszonego miesa, do sosu.
cytuj #
tryfenka 18.02.10, 11:01:20
tryfenka
Bardzo lubię kminek. Uwielbiam go np. jako dodatek do chleba, ale nie jest łatwo znaleźć taki chleb, gdzie skórka jest obsypana kminkiem.
cytuj #
Jastinka 18.02.10, 11:29:53
Jastinka
też bardzo lubię kminek i często dodaję go do różnych potraw
cytuj #
malinka24 18.02.10, 12:15:19
malinka24
ja jednak jakoś nie przepadam za kminkiem i raczej go nie dodaję, no chyba, że do mięsa.
cytuj #
agaadka 18.02.10, 14:31:46
agaadka
nienawidzę kminku:)
cytuj #
jolkaa 19.02.10, 10:23:50
jolkaa
a ja lubię kminek
cytuj #
totylkoizka 19.02.10, 17:10:58
totylkoizka
Mięsko smażone z kminkiem mmmmmm pychotka
cytuj #
payson 31.03.10, 22:37:19
payson
Świetna przyprawa, jednak w nadmiarze jest okropna, jak na przykład chleb z kminkiem to jakaś porażka.
cytuj #
marta555 31.03.10, 22:39:46
marta555
Kminek lubię tylko w ciastkach, a najbardziej w sucharkach, do potraw nie dodaję tej przyprawy.
cytuj #

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Podpis:   
Podaj czwarty znak kodu zuNdf